Църква

 Църква „Света Троица

Историята на църковното дело в с. Хан Крум не е богата. В селото не е имало църква. Възрастните хора разказват, че са ползвали класната стая в училището в къщата на Ганчоолу, а при по-големи празници богомолците от селото са ходили на църква в с. Осмар. По-късно за църква започват да ползват училището в двора на Кольо Димитров – старото училище, а след построяването на новото – една от стаите му.

С нарастване броя на населението, нараствала и необходимостта от строеж на цъква.

Строежът  започва през пролетта на 1938 г. по време на кмета Зори Митев. Главен майстор бил бай Донко от Дряновския край, а първият камък в основите положен от Богомил Симеонов Недев, общ работник с богомолско име „Богомил” (съгласно традицията). Цялото население от селото взема активно участие без насилие, с ентусиазъм в това полезно за тях дело – кой с каквото може. Средствата от вечеринките, лазаруване и коледуване отивали за строежа. Направили са дарение (пари) и тогавашните богаташи Георги Вълчев и Костадин Бенев. Йордан Славов набавя и подарява всички строителни материали – тухли, цигли, дървен материал и др. Обикновените ханкрумовчани помагат с труд и безплатни превози. Църквата тържествено се освещава през 1947 г. на Хан Крумовския сбор „Свети дух”. Наричат я „Света Троица”.

Но пред миряните на селото предстояла още много работа – външна мазилка, трънения плет трябвало да се замени със солидна ограда както прилича, дъсчените порти – да се заменят с железни.

Няколко пъти храмът е ремонтиран.

През 1968 г.инициативния комитет е оглавяван от  Димитър Зорев .

През 1996 г., по инициатива на тогавашния кмет на селото Банчо Чернев, се създава организационен комитет за ремонтирането на святата сграда, чийто дървен покрив бил разрушен. С помощта на много спомоществователи днес църквата е с бетонов покрив и витражи. Средства за ремонта отпуснали „Автомагистрали Черно море”, „Водно стопанство”, „Тютюнева промишленост”, президентът на фирма „Елит” Илия Попов, Боян и Димитър Савови, както и много други благодетелни християни.