Местна кулинария

Платеки

ПлатекиПродукти: 3 чаени чаши брашно, 1/2 чаена чаша мазнина, 2 чаени чаши сирене, хладка вода, сол. В пресятото брашно се сипва водата и солта и се меси еластично тесто, което може да се точи. След като си почине тестото се разделя на топки, от които се разточват тънки кори, свивате се на пакетчета и се пекат на  предварително загрятата плоча на печката или на сач. В отделна тава се загрява вода с мазнина и вече готовите изпечени пакетчета от кори се потапят за няколко секунди. После се вадят в друга тава и се ръсят със сирене. След като наредите една върху друга всички кори, се завиват с кърпа за 10 минути, за да се запарят.

Содени питкиIMG_7454

Продукти: 3-4 чаши брашно, 1 кофичка кисело мляко, 1 чаена лъжица сода за хляб, сол.  Приготвя се тесто, разделя се на топки, от които се правят питки и се пекат на вече загрятата плоча на печката или на сач.

Смядовска луканка

Оригиналната рецепта и до днес се пази в тайна, но според Иван Бозов, един от последните майстори на автентичния деликатес, смядовската луканка се приготвя от 35% говеждо или биволско месо, 45% свинско от Източнобалканска порода черни свине, 25% гръдна сланина от прасето и следните подправки на 1 кг месо: 22 г сол, 4-5 г черен пипер, 1 г чесън, 3 г кардамон, 2-3 г захар, 1 г чилска селитра. Изключително важно за вкуса на деликатеса е месото да е от пасищно отглеждани животни, което е с повече мускули и с по-малко сланина, т. е. „отпочинало” месо.

За технологията на производство е известно, че месото и сланината се нарязват на парчета и се охлаждат, за да се втвърдят, като отделните парчета не се допират едно до друго. Отделно се смилат сланината и месото, като една от тайните на производството е, че месото се смила два пъти – първо с по-едра, а след това със значително по-ситна решетка. Смлените продукти се омесват с подправките и сместта зрее 1-2 дни, за да придобие червен цвят, след което се пълни в говежди черва. Следва отцеждане и подсушаване на напълнените деликатеси, както и характерният за смядовската луканка процес на студено опушване, което  започва на втория ден след напълването на деликатеса и продължава десет денонощия. При опушването се използват стърготини единствено от т.нар „сладки” дърва – бял дъб, акация, бук. След това луканката се пресова – три пъти през определен интервал от време, и се суши, зрее, в продължение на 58 дни, след което е готова. Уникалният вкус на автентичната смядовска луканка се свързва и с климатичните особености на Смядовския регион и по-конкретно с преминаващото оттук въздушно течение от Драгоевския балкан, особено осезаемо в периода от края на месец септември до началото на месец март. Именно то спомага за узряването и изсъхването на луканката и допринасяло за неповторимия й вкус.