Читалище

Читалище „Развитие“ в село Салманово е основано през 1895 г. До 1940 г. се е помещавало в едноетажна кирпичена сграда дълга 8 м, широка 4 м и висока около 2,5 м. Построена специално за нуждите на читалището от Стоян Йовчев Стоянов, който я изгражда със собствени средства, в собствения си двор.

Първоначално за театрален салон на читалището се е ползвала сградата на старото училище до 1937 г., когато при строежа на новата училищна сграда тя е съборена. Оттогава до 1945 г. се ползва сградата на старата прогимназия.

По време на Балканската и Първата световна война дейността на читалището замира. След войните то пак подновява дейността си. Тогава се взема решение да се построи Читалище – Дом на загиналите във войните. Но това решение не се осъществява.

През 1926 г. по настояване на учителите Дяко Драганов и Тодор Янев се провежда събрание за дейността на читалището. Избира се ново ръководство и секретар – Васил Русев, който остава такъв до назначаването на платен читалищен секретар.

През 1931 г. читалището бива оземлено с 50 дка земя, а през 1941 г. с още 100 дка, с което се подобрява материалното състояние на читалището. Работата на читалищното настоятелство става по-активна след 1935 г., когато се захваща  и с нелеката задача – да се построи нова читалищна сграда. Първоначално средствата, с които разполагат са крайно недостатъчни и затова се решава строежът да се осъществи на два етапа. Първо да се построи читалищния салон със сцената и стаи за артистите, а на втори етап да се построи вестибюла и читалищната библиотека.

През 1940 г. читалището се мести в една от стаите на новопостроената сграда на кооперацията, където престоява до 1945 г., когато е построена читалищната сграда.

След много финансови трудности, с помощта на дарители и доброволния труд на салмановчани, сградата е завършена през 1942 г., но поради военните действия през тези години е открита през 1945 г.

За първи път, на Димитровден – 1945 г. се изнася представление в новия читалищен салон по повод 50-годишнината от създаване на читалището. С провеждането на различни дейности като коледуване, лазаруване, представления и отделни дарения се осигурява издръжката на читалището.

Днес Народно читалище „Развитие-1895“ е действащо и развива добра читалищна дейност. Начело е на всяка културна проява в селото и региона. Към него е създадена фолклорна група „Вечерник”.

Читалищните самодейци организират, празнуват и пресъздават всички празници, обичаи и традиции по християнския календар – Йордановден, Бабинден, Св. Харалампий, Трифон Зарезан, Баба Марта, Сирни Заговезни, Благовещение, Лазаровден, Връбница, Великден, Гергьовден, Еньовден, Димитровден, Ден на Християнското семейство, Никулден, Игнажден.

През годините самодейците участват в много събори, фестивали и прегледи на художествената самодейност. Атрактивно е участието им в Карнавала на плодородието в Шумен.