Патронен празник на селото

Всяка година на 9 февруари, когато е рождената дата на писателя и общественик  Илия Р. Блъсков (9 февруари 1839 г.) независимо дали е кръгла годишнина или не, местното население чества патронния празник на селото.

Предложението за честване на юбилеен празник по повод 140 години от рождението на възрожденеца идва от читалищните дейци през 1979 г. Започва издирване на  информация за писателя и организация за празника. По този повод се създава и кръжок – вечер по седенки в домовете, където се четат материали от живота на общественика и повестите му „Изгубена Станка” и „Злочеста Кръстинка”. Издирени са стари издания на произведенията му. Едно от тях е „Сиромашки клетви” от 1884 г.

През 1989 г., когато се честват 150 години от рождението на Илия Р. Блъсков е изграден и открит бюст-паметник на възрожденеца. Открит е на 31 май 1991 г. под надслов „Искри любородни”.

На 9 февруари 2019 г. с тържествен концерт е отбелязана 180-тата годишнина от рождението на Блъсков. Негови наследници посещават селото. Правнук на възрожденеца е шуменският художник и тогава директор на Художествена галерия „Елена Карамихайлова“- Деян Илиев Евтимов. По време на тържеството, той подарява на селото портрет на своя прадядо – Илия Р. Блъсков.

Във фоайето на читалището е подредена витрина с материали за живота и творчеството  на Блъсков.