Личности

Борислав Геронтиев Ботев

Роден е на 12 август 1943 г. в село Градище, Шуменско. Завършва българска филология в Софийския университет. Трудовата му биография започва през 1963 г. като стругар в завода за товарни автомобили „Мадара“ в Шумен. Година по-късно започва работа като журналист във в. „Шуменска заря“. През 1969 г. става редактор в Националното радио. Професионалното му развитие  продължава във в. „Студентска трибуна“, където преминава през постовете Завеждащ отдел, Заместник-главен и главен редактор от 1970 до 1978 г. В продължение на дванайсет години е и зам.-главен и главен редактор на младежкия вестник за литература и изкуство „Пулс“. През 1990 г. той става директор на програма „Христо Ботев“ в БНР, а година по-късно оглавява магазинното списание „Модева“.

Геронтиев е на работа в БНТ от 1995 г. като ръководител на направления „Художествени програми“, „Фолклор“ и „Култура“. Програмен директор (2004-2011).

Автор и водещ на предаване в поп фолк радиото на Кеворк Кеворкян „Сигнал плюс“. Прави предаване и в музикалната телевизия „Планета“, за което през 2004 медията го награждава. Той е и член на журитата на много от поп фолк фестивалите, организирани от компанията „Пайнер мюзик“.

Изпълнителен директор на Националния фонд „Култура“ към Министерството на културата.

Книги : „Име на песен”, „Обреден хляб”, „Спомни си вино”, „Кладенец в двора” и др.

 

Недялко Ботев Геронтиев

Роден на 20 ян.1912 г. в с. Градище в  бедно семейство. Родителите му са били градинари. Основното си образование завършва в с. Средня., след което продължава да учи в мъжката гимназия в гр. Шумен, където завършва средно образование.

Трудовата му дейност започва като учител в с. Асеново, обл. Велико Търново. След това заминава за Македония, връща се и учителства в с. Средня и накрая в родното си село Градище.

Той е активист, един от дейните създатели на ТКЗС и читалището в село Градище.Участник във Втората Световна война. За проявена храброст и мъжество е награждаван с ордени и медали.

Недялко Ботев умира на 27 януари 1970 г.