Промишленост

 През 1948 г. започва да работи първото държавно промишлено предприятие в Преслав „Държавен спиртен монопол” с управител Ангел Момов, което прераства във винарско и конячно държавно стопанско предприятие „Преслав”, където се произвеждат коняците „Плиска” и „Преслав”. Днес – Винекс Преслав.

През същия период се създават благоприятни условия за развитие на занаятчийството, обединено в занаятчийски кооперации.Откриват се много малки и големи предприятия.

На 5 май 1887 г. е открита Пощенска станция Преслав. Помещава се в стая на бившия конак и се състои от началник и куриер. Едно писмо е стигало до получателя си за 10-15 дни.

През 1920 г. е открит първият телефонен пост в околийското управление, през 1950 г. започва да работи радиоуредба, през 1966 г. е построен телевизионен ретранслатор, а от 1968 г. има автоматична телефонна централа.

Автогарата в Преслав е открита през 1957 г. в началото само с две линии – Преслав – Шумен и Преслав – Смядово. Скоро след това се разраства. Пуснати са и линии на градския транспорт, които за съжаление вече са закрити.