Скална обител Диреклията край с. Осмар

Скалната обител, използвана подобно на останалите скални манастири над с. Осмар от монаси исихасти през XII-XIV в., се намира на около сто метра югоизточно от Костадиновия манастир. Местни жители вярват, че тук са затваряни монасите, отказали да следват стриктно исихасткото учение.

Манастирът е пригоден в самостоятелна скала, а името му идва от турската дума „дирек” (стълб) и се дължи на издялания каменен стълб, разделящ входа му на две. В обителта са ясно различими източно ориентирана апсида и издълбан в югозападната стена надпис, указващ като покровител на светото място Св. Архангел Михаил. По отношение стила на изписване някои изследователи намират сходство между надписа в Диреклията и Батошевския надпис, което отнася датировката на скалния манастир към XIII в.

Манастирът е на десет метра от земята и някога до него е водела дървена стълба. Днес е труднодостъпен без подходяща екипировка или съоръжения, но разходката до подножието му си заслужава – векове населявана от монаси отшелници, сега обителта е подслон на скалните птици, обитаващи живописната Осмарска долина.