Часовникова кула

Красива и привличаща с автентичността си забележителност в Нови пазар е Часовниковата кула в централната част на града.

Построена е през 1826-та с камъни от старата столица Плиска; в същата година от Габрово е поръчана и камбаната й. Впоследствие, през 1865-1868 г., за да не закрива фасадата на новопостроената сграда на местната османска управа, по заповед на енипазарския мюдюрин кулата е преместена на мястото, където се извисява и до ден днешен.
С тежко каменно тяло от поставени една над друга три осемстенни части; с изящна, ажурно декорирана дървена надстройка с куполообразен покрив и не на последно място – странно наподобяваща морски фар, кулата в Нови пазар ярко се откроява сред другите часовникови кули в България и днес е символ на града, обявен за паметник на културата.

 

Килийно училище

Килийното училище в Нови пазар е открито през 1840 г. по родолюбивата инициатива на местните първенци Петко Курооглу, Вълчо Марковчелъ и Мирчо Радооглу.

Приютено е в дома на Илия Вълчев Талимата, който е негов основател и пръв учител. Днес сградата, съхранила автентичната си архитектура и примамваща с тишината на китния възрожденски двор, е къща музей, чиято експозиция потапя в бита и въжделенията на възрожденския българин.
Училището, реставрирано през 1983-та по повод честването на 100-годишнината от обявяването на Нови пазар за град през 1883 г., днес е паметник на културата от местно значение.