Читалище

Народно читалище „Просвета-1928”

Читалище „Просвета“ е основано през зимата на 1928 г. от Димитър Касабов, Димитър Попов, Димитър Василев, Христо Долапчиев и Димитър Гелев, и е намира подслон в различни обществени помещения до 6 януари 1966 г. На тази дата е открита официално самостоятелната сграда на културната институция. По това време е открита и библиотеката. Първоначално в нея има само 78 книги, дарени от местните хора. С времето заглавията стават все повече, а с това расте и интересът на местните жители към четенето. През 2011 г. е открит Етнографски музей – представя живота и бита на жителите на селото, документи и снимков материал, свързан с историята на Троица.

През 1966 г. след построяването на новата сграда на читалището група жени от селото сформират певческа група за народни и руски песни. Тогава жените участнички в групите сами си ушиват носиите /сукмани с бели ризи/.

През 80-те години броят на самодейците участници в групите започва да се увеличава. Читалищното настоятелство решава да назначи художествен ръководител за групата и резултатите наистина не закъсняват. През 1984 г. Общинският съвет за култура – Преслав награждава битовата група с ръководител Василка Димова, с грамота и предметни награди, за заетото 2-ро място в Общинския събор.

На следващата година от 14 жени участниците стават 26. В читалището започва да работи народен хор с диригент ръководител Георги Георгиев. Включват се всички учители и служители от ЦДГ „Снежанка“ и ОУ „Кирил и Методий“ в селото. Изработват се нови носии в гр. Варна за всички самодейци. Започват участията на народния хор в Преслав, Шумен и Нови Пазар. Като в Нови Пазар през 1987 г. получават грамота със звание първенец и златна значка на Окръжния организационен комитет на седмия републикански фестивал на любителското художествено творчество. А през 1989 г. Областен организационен комитет – Варна присъжда ДИПЛОМ и ГРАМОТА с първа награда в Областните празници на народния хор с диригент Г. Георгиев.

През 90-те години се създава група за Македонски песни (тъй като повечето живущи в селото са преселници от Кресна и околните села), а през 1995 г. е първото и участие в Копривщица.

Певческата група за изворен фолклор получава грамота за отлично представяне на събора за българско народно творчество „Копривщица 2000“. Последното  участие в Копривщица е през 2015 г. с ФГ „Извор“ и за първи път е с индивидуален изпълнител от читалището – Христиана Емилова Христова. През последните години ФГ „Извор“ има много участия различни общински и национални форуми: Ежегодно на Общинския събор „Петровска китка“ – гр. В. Преслав, 4 поредни години в Старопланински събор „Балкан фолк“ – В.Търново, а в Национален фолклорен събор „И си носим песента“ в с. Горно Новково, община Омуртаг печели Първо място за изпълнение на македонски песни.

През 2016 г. фолклорната група е наградена с диплом и бронзов медал от Националния събор надпяване „Авлига пее“ с песните на Мита Стойчева в с. Обединение. На събора Христиана Христова печели сребърен медал, а на VI фестивал на народното творчество „Сребърни пафти“ – с. Острец, общинаТърговище първо място.

 

През 2012 г. читалищното ръководство обявява официално 6 декември за Ден на дарителите, в който се провежда благотворителна кампания под мотото „Дари книга и стани читател“. В нея с огромно желание и интерес се включват десетки жители на Троица от всички възрасти.

Към НЧ „Просвета – 1928“ са основани Детски танцов състав „Шарено цветче“ и Юношески танцов състав „Адагар” с ръководител Мария Тодорова. Активна е и Женската певческа група „Извор”.Те представят селото на фестивали и различни самодейни инициативи както в Шуменска област, така и в цялата страна и в чужбина.

Към читалището е основана и Коледарска група, в която влизат момчета между 15 и 20 години. Съществува и Културен клуб на пенсионера, основан през 2004 г. През 2016 г. е регистриран Младежки спортен клуб „Кирил и Методий”.