Църква

Православният храм „Св.Св. Константин и Елена“ е построен, през 1862 г., с ферман от султан Абдул Меджид. Изграден е с камък от Преславската крепост – като символ на националния дух и приемствеността между миналото величие и съвремието. Отначало в него има клепало. Читалищните членове откриват подписка за закупуване на черковна камбана. Пръв свещеник в новопостроената църква става поп Димитър от село Беброво, Търновско.

През 2012 г., по повод 150-годишнината ѝ, черквата е възстановена.

Най-старата икона в църквата е дарена през 1866 г. при освещаването ѝ, но е свалена от олтара и загубена за дълго време. При ремонт на църквата, майсторите откриват реликвата под покрива на камбанарията. Заедно с иконата на Константин и Елена откриват още една с избледнели образи – на братята Кирил и Методий, която се връща реставрирана. За един от храмовите си празници църквата получава дарение от Украйна – позлатен кръст за камбанарията.

В осмарската църква почти няма стенописи. Таванът е обкован художествено с дървени летви на ромбове и успоредни линии. Вляво от иконостаса е поставена мемориална плоча в памет на загиналите във войните през 1912 – 1913 г. от село Осмар.