Местна кулинария

Кухнята на хората от с. Нова Бяла река е традиционна. Както за всеки българин най-важен е хлябът. В миналото всяко семейство само си произвежда хляб в домашни условия. Освен това се приготвят мекици, гюзлеми, катми, карталаци (тестени изделия, приготвени на сач и залети с прясно мляко), симид (бели продълговати хлебчета), козунаци. От царевично брашно се вари качамак, най-често през зимния период. Баница се приготвя само на празници и при посрещане на скъпи гости. Тя се замесва от чисто бяло брашно. Разточват се няколко тънки кори с точилка върху паралията. Пълнежът може да бъде сирене, извара, булгур, тиква, лапад и др. Подобен на баница е „намесникът”, който се приготвя с много мазнина, джумерки, саздърма и др.
За храна се употребяват фасул, картофи, леща, булгур. В селските „бахчи” се сеят и използват най-различни плодове и зеленчуци. Приготвят се ястия от киселец, коприва, лапад, кръстачка. Зимен специалитет е капамата – ястие от месо, много лук, няколко цели глави чесън, чаша домашно вино, мазнина и дафинов лист.
В миналото месо се консумира преди всичко на празници. Овнешко – на Димитровден, на събора на селото – Архангеловден, за курбан. Свинско и козе – прясно и за консервиране.
Използват се мляко и млечни продукти. От първите няколко доила на току-що оттелила се крава или биволица се сварява мляко – т. нар. коластра. Тази храна се смята за лукс и се дава на деца и болни. Когато млякото е повече, се приготвя масло и извара. Най-много се консумира сирене. То се прави в т. нар. тулуми (мехове).

 Баница

IMG_6745

Продукти: 4 яйца, 1 чаена лъжица мая, 1 чаена чаша прясно мляко, 2 чаени чаши олио, сол, сирене и брашно.

Маята се размива в млякото, добавят се яйцата, солта едната чаша олио и брашно, колкото поеме. Замесва се тесто, което се разделя на 4 топки и се оставя да втаса. От всяка топка се разточват тънки кори, поръсват се със сирене и олио и се навиват. Нареждат се на охлюв в намаслена тава и се пече.

Празнична халва

Продукти: 1 л олио, 3 литра вода, 3 кг захар, брашно.

В загрятото олио слага брашно докато стане гъста каша и се запържва до червено. Във вряща вода се  добавя захарта и се бърка докато се разтопи. След това полученият сироп се изсипва на малки части в кашата от брашно при непрекъснато бъркане на бавен огън, докато стане хомогенна смес с гъстотата на качамак. Разточва се, нарязва се и се оставя да изстине. Приготвя се около един час.