Кукери

Кукеруването в Макак, наречено още Арапи, има своето начало през 1927 г., когато група заселници от западна България, извършва обичай характерен за техния край. Местното население го харесва и в следващите години го включва в своя празничен календар, като добавя елементи присъщи за региона.

През 2002 г. към Народно читалище „Просвета – 1926”, е сформирана група, която носи името на обичая „Арапи”. Групата е съставена от 35 човека, като 18 от тях са облечени в кожени дрехи с чанове и хлопки, с много пъстри маски, а останалите оформят артистичния състав. Костюмите им са от овчи, говежди или кози кожи характеризиращи старинния трудов бит на българина, а хлопките и страшните ликове целят да прогонят злите духове от сърцата, домовете и стопанствата на хората. Артистичният състав е от: баба и дядо – стопаните на дома; младоженец и младоженка, свещеник, лекар, мечкар с мече, циганка с циганче, сурвакарче, тъпанджия и байрактар. Те носят благопожелания за дома и неговите обитатели за здраве, щастие и плодородие. В групата има и дявол и демон, които олицетворяват злите сили.

Първата изява на „Арапите” пред публика е в град Шумен през 2002 г. на „Карнавала на плодородието”, след което следват многобройни участия в цяла България и чужбина.

Група „Арапи” има отличия от международни и национални фестивали, а през 2008 г., за своите високи постижения и маскарадно майсторство, им е присъдена Първа „А” категория от Международната организация за народно изкуство със седалище в град Виена (Австрия) и българската му секция „Общество за фолклор”. През 2011 г. от същата организация им е присъден и сертификат за представителна група.

От 13.05.2013 г. в Макак е създадена танцова група „Марги Денс“ с ръководител Маргарита Стоянова. За краткото си съществуване до сега групата има участия и награди в престижни конкурси и събори за народно творчество.