Традиции

НЧ „Каменен стълб – 1888” и Кметство село Кюлевча, са  организатори  на вече станалите  традиция  Фестивал на домашната бира, който се провежда два пъти в годината през пролетта и есента, когато кюлевчани закриват летния сезон и  Фестивал на младото вино и пресния суджук, с който по традиция откриват зимния сезон.

Всяка година през есента се провежда традиционния Празник на плодородието „Кюлевчиада“, който включва кулинарна изложба с конкурсен характер, на която биват представени ястия приготвени по съхранени стари местни рецепти и богата музикално-танцова програма с участието на самодейни фолклорни състави.

В село Кюлевча се отбелязват и фолклорните празници – Богоявление, Трифон Зарезан, Тодоровден, Лазаровден, Великден, Гергьовден, Еньовден и Коледа, като в някои от тях преобладава християнската обредност, а в други се налагат традиционните езически елементи, съхранени и пренесени през вековете от местното население.

Сред по-възрастните хора още е жив споменът за изпълнението на някои езически ритуали. Според народното поверие на свети Харалампий, закрилник от чумата, в центъра на селото, на кръстопът, възрастните жени са колели черна кокошка. На свети Власий са правели хлебчета и са ги слагали в ярмата на добитъка. Традиционна била кушията на Тодоровден, а на Гергьовден-освещаването и коленето на агне, както и правенето на гергьовски люлки.

Традиционният събор на селото e на 2 август – Илинден по стар стил. По традиция в края на събора се поднася така наречената „сиктир манджа“или „сливено”, приготвена в пещ, която представлява яхния от картофи, булгур, лук, захар, сливи и други сушени плодове.