Паметници

Бюст-паметник  на Илия Р. Блъсков

През 1989 г., по повод 150 години от рождението на Илия Р. Блъсков в селото е изграден негов бюст-паметник, който е единствен в България. Организацията за осъществяването на проекта за паметника е на Йорданка Текерова, кмет на селото от 1979 до 1991 г.

Скулптурната изработка на бюст-паметника е на Петър Дичев и арх. Д. Добрев. Поради промени в обществено-политическия живот в страната, паметникът е открит на 31 май 1991 г. под надслов „Искри любородни”. На празника присъстват хора от селото, общественици, Йорданка Текерова – кмет на селото, кметът на град Шумен – Христо Христов, скулптора Петър Дичев, арх. Д. Добрев, адвокат Илия Евтимов и представител на Общинския съвет за култура в Шумен.

По този проект е изработен и барелеф на Илия Р. Блъсков за Начално училище „Илия Блъсков” – Шумен. Открит е на 17 май 1991 г. от Илия Евтимов – внук на писателя и баща на шуменския художник Деян Евтимов.

 

Паметник на загиналите във войните

В центъра на селото, пред сградата на читалището, освен бюст-паметника на Илия Р. Блъсков е изграден и Паметник на загиналите войници в Балканската и Междусъюзническата война.  Открит е на  16 октомври 2011г.

Паметникът представлява голям скален блок, в който е вградена мраморна плоча, на която са издълбани имената на загиналите 22-ма местни жители.  Сведенията за участниците във войните са открити при проучване на документи във Военен  архив – Велико Търново. Те са издирени с помощта на създадения за целта Инициативен комитет и Кметство – село Илия Блъсково.