Религия

Храм „Св. Троица”

След установяване на селото на сегашното му място, местните жители няколко пъти се опитват да построят православен храм. Едва през 1844 г. изграждат такъв в двора на старото училище. Започвайки строежа, те заблуждават турците, че това ще бъде обор за добитък. Когато го построяват и освещават скришом, турците не посмяват да го съборят. Тази църква е наречена „Св. Петка” и е била наполовина вкопана в земята.

Обслужвана от гръцки свещеници по данни от гръцки преписки от стари богослужебни книги.

Пръв български свещеник е поп Константин, а от 1848 г.- свещеник Тодор Кибрита. През 1876/1877 г. свещеник е Кольо Малев от с. Драгоево. Той служи дълго време в с. Кюлевча като дейно участва в борбите срещу турците. Заподозрян и заловен от тях, а впоследствие освободен заради ходатайството на богати българи, пристига  в с. Злокучене.

От 1877 г.  до 1901 г. свещеник е Илия Халачев.

През 1905 г. в селото пристига възпитаникът на Бачковското духовно училище Атанас Минев. Той започва да събира средства от християните за строежа на друга църква и от следващата година строителните дейности започват. Две години хората от селото събират строителен материал (камъни, тухли, вар). Строежът е осъществен под ръководството на руски инженер и с прякото участие на търновския майстор дядо Павел. Така през 1907 г. бил завършен масивният двукуполен кръстовиден храм от византийски тип „Света Троица”. Иконостасът е изработен от горнооряховски майстори. Храмът е тържествено осветен от Варненско- Преславския митрополит Симеон на 27. 10. 1923 г. Сдобива се с библиотека, построява се здание около храма за църковни нужди. Заслужава си да се подчертае фактът, че изключително дейният свещеник А. Минев съдейства за построяване на читалището през 1925 г., две училища -1927 г. и за прокарването край селото на строящата се по това време железница Шумен – Карнобат. След смъртта на свещеник А. Минев, в селото служат Николай Йорданов, Светослав Димитров, Йордан Цанев, Петър Парушев и др.

За храма и за миряните  над 40 години се грижи отец Никола  и благодарение на неговите усилия, вековната сграда е спасена от разруха.  След продължили почти 4 години ремонти, иконописите са изцяло подменени – иконите, позлатения иконостас и ново позлатения  владически стол са дело на трима великотърновски художници.

Храмовият празник на църквата в село Ивански е на Петковден.