Паметници

Паметник на Иван Кр. Ивански

Иван Кр. Ивански  е роден на 31 март 1913 г. в с. Злокучен , Шуменско, което сега носи неговото име – Ивански. Прогимназия завършва в родното си село. През 1927 г. започва да учи в Шумен, но през 1932 г. е изключен за една година заради политическа дейност – в центъра е на  нелегални кръжоци на РМС, стачките на учениците през 1931 и 1932 г. в подкрепа на студентските стачки в София, както и против високите училищни такси. След завършване на гимназия през 1934 г. , постъпва като учител в турското училище в с. Манастирица, Провадийско.

През 1937 г. е студент в Софийския университет, специалност „Право”. Активно се включва в работата на РМС, като по-късно е привлечен и като деловодител там. През 1940 г. полицията прави обиск на квартирата на Ивански. Макар да не укрива нелегални материали, той е арестуван, заради намерени „улики”. Изпратен е за 6 месеца в концлагер в Рибарица, съгласно издадената присъда.

Изпратен като пълномощник на ЦК на РМС в Плевенска област. Ивански е заловен от полицията и след жестоки изтезания е осъден на смърт и обесен в плевенския затвор на 24 юли 1942 г. Признателните съселяни са му издигнали бюст – паметник  в парка в центъра на селото.

В центъра на селото се намира и паметник, увековечаващ паметта на загиналите борци против фашизма, върху който са издълбани имената на падналите антифашисти от селото.

Паметна стена на загиналите във Втората световна война

Тя се намира на площада пред кметството и е открита през 1963 г.

Паметник на Коста  Тодоров

Роден на 16 май 1925 г. в с. Злокучен, дн. Ивански, Шуменска област. Деец на РМС. Учи гимназия в Шумен и Балчик. Занимава се и с активна обществена дейност. От септември 1943 г. е партизанин. Загива в сражение на 10 март 1944 г.

Паметник на Петко Йорданов Топчиев

Роден през 1899 г. в с. Ивански, Шуменско. Завършва висшия педагогически курс за прогимназиални учители. Като учител в Смядово развива активна дейност в учителската комунистическа организация. По време на Септемврийското антифашистко въстание (1923г.) организира отряд в Смядовския район. Емигрира в Сърбия, а после в Русия. Завършва висшата партийна школа в Москва и следва аспирантура. Умира трагично в Русия.

 

Паметници на загиналите във войните от с. Ивански

Те се намират в двора на църквата в с. Ивански.