Религия

Манастирът „Свети апостоли Петър и Павел”

На 5-6 км от село Златар, сред красива местност се намира манастира „Свети Петър и Павел”.

Манастир на това място е имало още от римско време, построен от дялани камъни в римски стил. Към средата на турското робство,  по земите ни започнали грабежи от  кърджалии и даалии. Те ограбили и изгорили манастира, в който  имало е много монаси и  работници. Голяма част от тях били избити. Някои от по-младите послушници успели да избягат. Те обикаляли из църкви и манастири по целия Балкански полуостров .След 40-годишно скитане се върнали, но от манастира нямало и следа. Хубавите му камъни били  разграбени  за строежите на джамии. Наново го построили, макар и не толкова внушителен. Започнали  пак да идват тук и да търсят утеха християните. В манастира редовно се криели хайдути и четите им. Понесла се славата му на гнездо на народни закрилници. Шуменският паша заповядал да бъде разрушен манастирът и следа да не остане от него.

За историята на манастира днес се знае благодарение на родолюбивия българин от село Златар, Рачко Рачев- дядо Рачо,  който започнал да строи манастира наново през 1938г. Той предоставя своята нива от 8 дка, в която са открити много археологически находки. Върху намерените основи с надписи, през 1937 г е съградена от кирпич малка църква, посещавана изключително много от богомолци от Златар и съседните села. Близо до църквата,  Рачо Рачев изгражда жилище и се премества да живее там със съпругата си. През 80 – те години на 20 век, на мястото на малката кирпичена църква е изграден настоящият храм.

Ежегодно на Петровден в манастира се събират вярващи от околните селища.Този храм е единственият действащ манастир в Североизточна България.

 

Православен храм „Св. Димтрий”

 Храмът “Свети Димитрий” е построен през 1902 г. Пръв и дългогодишен свещеник в новопостроения храм е Иван Василев. Той е един от основателите на читалището и Кредитната кооперация в селото. Иконостасът се урежда със средства на Параскев Великов, Вълчо Киров и др. Дарение за камбанарията прави Стоян Домусчиев. През годините 1940-1943,  църквата поддържа трапезария за бедни ученици. Преди построяването на храма, в село Златар е имало два параклиса.

 

Джамия

Джамията в село Златар, по сведение на възрастни хора от селото, е построена в края на 19 век по инициатива на братята Ариф и Хюсмен Муса и Хасан Коч.