Читалище

Основано е през 1874 г. В библиотеката му са запазени старопечатни книги, подписани от дарители, с дати от 1889 г., от което става ясно, че читалището по това време се е наричало „Съгласие”.

По предложение на Георги Пенчев и Андрей Мануилов през 1890 г. получава името „Развитие”. За читалищно помещение се наема къщата на Иван Бояджиев. През 1933 г. започва градежът на собствена сграда. През 1934 г. тя е завършена и открита с постановката „Иванко” от В. Друмев.

Основна дейност на читалището е библиотечната. Читалищните дейци търсели различни начини за набавяне на пари за книги. Един от тях бил чрез изнасяне на сказки на различни тематики: за миналото на града, за земеделие, за култура и здравеопазване. Създали са неделни и вечерни курсове по граматика, смятане, ръкоделие и др. Увеличили се и приходите на читалището, а парите били използвани за закупуване на нови книги. Днес библиотеката разполага с фонд над 46 000 тома.

Театралното изкуство също има богати традиции. Още преди Освобождението е имало самодеен театрален колектив с участието на интелигенцията и учителството.

 

През годините самодейците са печелели награди на фестивали.

Развива се и музикалната самодейност. Към читалището се сформира хор ръководен от учителя Тонко Попов.

През 1939 г. по инициатива на д-р Борис Спиров, който участва повече от 30 години в управлението на читалището, е подета акция за закупуване на киноапарат. Крупно дарение е направил Ангел Момов. Апаратът е купен от Иван Патлеев от София. Първият филм, прожектиран в Преслав на 26.12.1939 г., е „По наклонената плоскост”.

Днес към читалището са изградени следните художествени колективи:

Група за стари градски песни „Патлейна”, Група за руски песни, Квартет „Преслава”, Фолклорна група „Здравец”, Група за художествено слово, Творчески клуб „Паралел 44”, Регионален клон „Традиция”, ДФ „Здравец”, ТФ „Болярче”, ТФ „Любе ле”

http://www.razvitievp.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3