Осмар

Селото се намира на 15 км югозападно от Шумен, между старите столици Плиска и Преслав, в района, където са били резиденциите на българската дворцова аристокрация. Историята му обаче е много по-древна – в непосредствена близост са открити останките на халколитно селище от ІV хил. пр. Хр., а едно от предположенията за произхода на името Осмар свързва селото със старото тракийско селище Исмарос, чието име означава „голямо селище в планината”. Други обясняват името Осмар с остарялата дума осмарство (кожарство) или със старобългарската усма (кожа) и го свързват с практикуваното някога тук кожарство и по-точно – производство на кожени мехове за прочутото осмарско вино пелин. Под името Усмар селото присъства в турските данъчни регистри от 1573 г. Според трети, името на селото идва от развитото в района лозарство – Осмар е някогашното име Асмар, което идва от турската дума асма (лоза).

Всеизвестно е, че в Осмар се прави прочутото вино наложен пелин, в чието производство, освен грозде, се влагат над 30 вида билки и плодове. Любопитно обаче е да се знае и това, че през 1902 г. тук е направено първото шампанско у нас и че енергийното поле в селото е посочено от Ванга като четвърто по сила след това в Рупите, Царичина и Мадара.

Културно-исторически забележителности на Осмар днес са красивата каменна черква „Св. св. Константин и Елена” и скалните манастири, устроени във варовиковите скали и пещери на живописния Осмарки боаз на север от селото. Сред тях най-голям и добре запазен е Костадиновият манастир, но струва си да се разходите сред природата, за да видите и двата манастира в близост, известни като Диреклията и Подковата.